7.10.2018

Kupčilo se v Kadani s hlasy voličů? Hledáme svědky


Komunální volby 2018 v Kadani jsou za námi. Již poněkolikáté za sebou zvítězila Občanská demokratická strana (ODS) se starostou Jiřím Kulhánkem, který dle všech předpokladů bude ve své funkci pokračovat i v následujících čtyřech letech.

Gratulujeme k vítězství, které je se ziskem 52,22 % naprosto jednoznačné, přesvědčivé a zdrcující. Občané Kadaně dali jasně najevo, že s politikou ODS v našem městě souhlasí a nechtějí žádné změny nabízené ostatními kandidujícími subjekty. Nepřesvědčila ČSSD se slibem MHD zdarma, nepřesvědčili Piráti nabízející školní autobus, nepřesvědčili ani další kandidující strany, včetně nás.

Děkujeme vám všem, kteří jste nám dali svůj hlas. Celkem jsme získali 2,63 %, což bohužel nestačilo k zisku zastupitelských mandátů. Nadpoloviční většinu, patnáct zastupitelů, bude mít ODS, sedm zastupitelů získalo hnutí ANO Andreje Babiše, po dvou zastupitelích ČSSD a Piráti, jednoho zastupitele bude mít KSČM.

Vše se zdá být zcela jasné a jednoznačné, ale bohužel tomu tak není.  Volby v Kadani, konkrétně na Chomutovské ulici (a možná nejenom tam), provázeli nejasnosti, které bychom se rádi pokusili objasnit. Podle našich informací došlo ještě před zahájením hlasování, tj. v pátek 5. října 2018, ke kupčení s hlasy voličů. Ti se měli ihned po otevření volebních místností vydat k volebním urnám, kde údajně hromadně odevzdávali připravené hlasovací lístky. Není nám známo komu, není nám známo kolik měl jeden hlas stát. Nevíme prozatím ani to, zda se mělo kupčit s hlasy senátními nebo komunálními. Hledáme proto svědky pro případné podání návrhu na zneplatnění voleb.

Po obdržení informace o údajném kupčení s hlasy voličů vyrazili do oblasti Chomutovské ulice tři členové Národní demokracie, vedeni lídrem naší kandidátní listiny Petrem Kotábem, kteří se vybaveni kamerami chtěli pokusit natočit toto nezákonné jednání. Bohužel se na místo dostali až v pozdních odpoledních hodinách, kdy zde již nic nezaznamenali. To ale neznamená, že se nic nedělo.

Zhruba mezi 19 - 20 hodinou jsem během hlídkování zaznamenal před přechodem pro chodce brzdění automobilu, z kterého vyskočila osoba vykřikující na procházejícího městského policistu slova o nutnosti  okamžitého zásahu u třetí základní školy, kde prý dochází k ovlivňování voleb lídrem Národní demokracie Petrem Kotábem, který se stejně jako my ostatní pokoušel kupčení s hlasy voličů neznámými osobami zdokumentovat! Ihned jsem mu proto volal a on mi potvrdil, že se opravdu nachází u volebního okrsku číslo 2, kam doprovodil jednu naší kandidátku s přítelem, které potkal při cestě do volební místnosti. Jak jsem se později dozvěděl, tou osobou, která alarmovala policii,  byl sám tajemník Městského úřadu v Kadani Ing. Zdeněk Vaško.

Shodou okolností jsme narazili na pana tajemníka i druhý den, v sobotu 6. října v dopoledních hodinách, kdy na stejném místě, u třetí základní školy,  znovu potkal lídra naší kandidátní listiny, který v tu dobu čekal před stejnou volební místností, kde hlídal dvouletou dceru dalšího našeho kandidáta. Ten v tu dobu zrovna stál sám za plentou, aby dodržel zákon, kde se jasně hovoří o tajnosti hlasování a není přípustná ani přítomnost nezletilé osoby. Tento náš kandidát byl veřejně, před členy volební komise a dalšími občany, ihned předvolán k panu tajemníkovi, který chtěl od něj potvrzení, že je panem Kotábem ovlivňován. Když se od něj dozvěděl, že se v případě jeho osoby jedná rovněž o kandidáta Národní demokracie do kadaňského zastupitelstva, urychleně bez omluvy odjel.

Toto jednání se nás velice dotklo. Při pokusu odhalit ty, kteří kupčí s hlasy voličů, jsme byli neprávem osočeni osobou, která by se měla chovat nestranně a měla by dohlížet na regulérnost voleb. Hledáme proto svědky tohoto incidentu, abychom mohli podat žalobu na ochranu osobnosti, případně trestní oznámení. Kontaktujte nás prosím na e-mailu: info@narodnidemokracie.cz . Děkujeme.

Adam B. Bartoš

předseda Národní Demokracie


Čtěte také: Prohlášení Národní demokracie Kadaň k výsledkům komunálních voleb